Kinderboekenweek 2017!

Kinderboekenweek 2017! Gruwelijk eng! Maar het moet! Het moet!

Tijdens de komende Kinderboekenweek kom ik graag vertellen over eng; gruwelijk eng. Maar wel écht eng; waargebeurd eng. En over wat heel bijzondere mensen hebben gedaan om hun angst voor al dat engs te bezweren en te doen wat gedaan moest worden. Moedige mensen dus. Mensen voor wie eng niet het laatste woord heeft. In overleg vertel ik over een paar wetenschappers/helden, lees voor uit de boeken, leg een link naar de actualiteit en ga daarover met de kinderen in gesprek. Het is mogelijk van te voren, tijdens of nadien opdrachten te gebruiken uit twee lesbrieven die bij de boeken gemaakt zijn.

India, 1930 – Protesteren tegen de zwaarbewapende Engelse bezetter van je land omdat je weigert hun dure zout te kopen; zout dat voor het oprapen ligt op je eigen strand. Dát is eng.
Gandhi & burgers

Nederland, 1871 – Een minister een brief schrijven omdat jij, een meisje nog, zo graag wilt studeren. En dan uiteindelijk als eerste vrouw op de universiteit terecht komen waar verder alleen maar mannen rondlopen. Dát is eng.
Aletta Jacobs

Italie, ruim 500 jaar geleden – In een kelder, verlicht door kaarslicht, zet een man een mes in een menselijk lichaam. Als schilder probeert hij het menselijk lichaam zo goed mogelijk te vatten, maar dat zou zoveel beter gaan als hij de binnenkant ook kende. Opensnijden dus. Dát is eng.
Leonardo da Vinci

Zuid-Afrika, jaren zestig 20e eeuw – Open en bloot ingaan tegen de terreur van de regering van je land en daarmee het risico lopen lange tijd in de gevangenis te verdwijnen. (Wat vervolgens ook gebeurt.) Dát is eng.
Nelson Mandela

Italie, 400 jaar geleden – Een wetenschapper weet het zeker: de aarde draait om de zon en niet andersom! Durft hij het te zeggen? Hij zal zeker opgepakt worden, misschien zelfs wel gedood. Maar hij zegt het toch! Dát is eng!
Galileo Galilei

Engeland, halverwege de 19e eeuw – Dwars tegen de wensen van je rijke ouders en iedereen in je omgeving in als jonge vrouw gewonde soldaten willen helpen, ver, ver weg van huis. Dát is eng.
Florence Nightingale

Nederland, 1942-1944 – Gehaat worden, intens gehaat en toch naar woorden zoeken om de moed erin te houden door alles wat in je omgaat aan papier toe te vertrouwen terwijl je nergens ook maar enige privacy hebt. Dát is eng.
Anne Frank

Verenigde Staten, jaren zestig 20e eeuw – Vreedzaam opkomen voor je rechten als zwarte burger maar aangevallen worden door politie met honden en waterkanonnen. Dát is eng.
Martin Luther King & burgers

Pakistan, nog maar vijf jaar geleden – In het grootste geheim op de Engelse radio vertellen hoe in jouw land meisjes helemaal niets mogen, zelfs niet naar school gaan. Dát is eng.
Malala

Opmerkingen: Bij beide boeken zijn lesbrieven beschikbaar die via de auteur of uitgeverij digitaal beschikbaar zijn. De lesbrieven zijn niet toegespitst op het thema.

Bericht promoten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s